Varför är ägg så bra? | Molly Olsson

Molly Olsson

Annons

Varför är ägg så bra?

 

En vilodag dagen efter ett pass med tung benträning är verkligen optimalt för min del. Det är inte alla benpass som ger mig riktigt mycket träningsvärk men ibland så… En sak som dock är viktigt att poängtera är att man inte måste ha träningsvärk för att få resultat. En del får det ofta samtidigt som andra får det sällan trots att de kämpar lika hårt. Idag har jag mest träningsvärk i baksida lår men det är inte så galet mycket värk som jag ibland har. När det gör så där riktigt, riktigt ont så att det känns som slag så fort man tar ett steg eller går emot något. Jag tog mig upp ur sängen imorse hyfsat lätt helt enkelt. Öm i benen just nu men inte smärta på det sättet. 😉 Men nog om min träningsvärk för nu ska jag prata om helt andra saker, nämligen ägg!

 

Du har förmodligen koll på hur nyttigt ägg är men jag tror att det finns många hälsohemligheter du ännu inte vet om. Men vet du vad? Jag ska hjälpa dig. 

 

ägg1

 

En vanlig Svensson äter ca 222 ägg per person och år vilken är sjukt mycket om man tänker efter. Förutom att ägget är proteinrikt ger det vitaminintaget en boost. Här kommer lite det-här-visste-du-inte-om-ägg fakta! 

1. Ägg är rikt på kolin som gynnar prestationsförmågan och minnet samt motverkar cancer. 

2. Gulan är rik på D-vitamin som tros kunna motverka bl a depression. 

3. Ägg kan sänka det farliga kolesterolet i blodet. 

4. Ägg innehåller gott om järn, selen, folat, zink, omega-3, vitamin E, vitamin D….

5. Innehåller kort sagt i princip alla vitaminer förutom vitamin C!

6. Äggvitan innehåller ca 10 % protein och 90 % vatten, den är helt fettfri. 

7. Ett ägg ger ca 75 kcal och ger hela 6-8 gram protein!

 

Missa inte gulan när du äter ägg. Själva äggvitan består av endast protein och vatten men i gulan finns de nyttiga fetterna och annat bra. Vet ni vad jag ska göra nu? Jag ska koka ägg till middagen! 

 

ägg2

 

Hlsofreak

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats