Lussebullar utan vetemjöl och socker | Molly Olsson

Molly Olsson

Annons

Lussebullar utan vetemjöl och socker

Nyttiga lussebullar_hlsofreakblogge22Nyttiga lussebullar_hlsofreakblogge44

Bättre sent än aldrig får jag nog säga. Mitt nyttiga recept på lussebullar publiceras nu senare än tänkt, men hallå – det är ju faktiskt 4 dagar kvar till julafton och det är ju okej att lussebullar åtminstone enda fram till nyår. 😉 Att baka just lussebullar var lite extra nervigt för att vara ärlig. Det måste ju vara som vanliga lussebullar, annars är det inget att ha! Ungefär så tror jag många resonerar.

Efter att ha googlat runt för inspiration, provbakat ett antal gånger och fått familjen att agera smakprovare känner jag mig äntligen nöjd. 😀 Ett recept på lussebullar som är lika enkelt att baka som originalet, inte heller tar längre tid och har ett bra innehåll. Mindre socker och fett men fortfarande lika goda! Utan tillsatt socker, smör och vetemjöl. 

Jag hoppas att ni är nyfikna och vill prova receptet, jag tror inte att någon kommer att känna sig besviken! <3

Nyttiga lussebullar_hlsofreakblogger11

Lussebullar (ca 15-20 st.)

12-14 dl siktat dinkelmjöl

1 paket saffran

1 dl honung

0,5 dl fibersirap  (eller mer honung)

2,5 dl mjölk

100 gram kvarg

1 krm salt

0,5 msk chiafrön

50 gram jäst

(1 ägg att pensla)

Instruktioner: 

1. Smula jästen i en bunke och ställ åt sidan. Värm mjölken i en kastrull till fingertemperatur och blanda ihop med jästen tills den löst upp sig.

2. Tillsätt honung, fibersirap, salt, saffran, chiafrön och kvarg och rör runt noga.

3. Tillsätt lite mjöl i taget under omrörning tills degen börjar kunna lossna från kanterna. (Du kan behöva mer mjöl när du sedan formar bullarna). Låt jäsa i 1 timme under en kökshandduk.

4. Strö mjöl över bänken och skär upp degen i  lagom stora bitar. Mjöla händerna och knåda in mer mjöl i degen om det behövs. Forma bullarna som ni vill ha dem och pensla med ett lättvispat ägg innan de gräddas i ugnen. Grädda på 225 grader varmluft i 9-10 minuter.

Nyttiga lussebullar_hlsofreakblogge33

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. Molly Olsson

      Hej Emma! Jag skulle gissa på att vilken yoghurt som helst som är växtbaserad skulle fungera lika bra. Jag vågar dock inte lova till 100 % då jag inte provat det själv ännu. 🙂

Annons
stats