Semlor med en nyttig twist | Molly Olsson

Molly Olsson

Annons

Semlor med en nyttig twist

När jag var liten var semlor definitivt ingen favorit. Jag tyckte inte om grädde och inte heller mandelmassa. Lösningen var att ta bara bullen och blanda grädden med hallonsylt för att smaksätta den – vilket barndomsminne! 😀 Nu tycker jag dock att de vanliga bullarna är helt okej och jag blev sugen på att baka lite egna. Resultatet blev ett par riktigt goda bullar utan tillsatt socker och med ett lågt fettinnehåll (det kan dock tilläggas här att  åt jag åt en klassisk semla igår också). Jag är supernöjd med hur dem blev! Mina vänner gav dem även ett väldigt gott betyg. 😀

På bilden är det vaniljkvarg jag spritsat inuti semlan, men igår när jag bjöd ett gäng fina vänner på fika satsade vi på vanlig mandelmassa och vispad grädde. Supergott det också! Vill du prova att göra din egen mandelmassa kan jag tipsa om att blanda mandelmjöl med mandelsmör, stevia, vanilj och eventuellt en skvätt mjölk. <3

Nyttig semla_hlsofreakblog2

Bullarna: (Receptet ger tio medelstora bullar) / Buns: (about ten middle sized)

10-12 dl siktat dinkelmjöl / 10-12 dl white spelt flour 

1/2-1 tsk kardemumma / 1/2-1 tsp cardamom

1 dl honung / 1 dl honey 

0,5 dl dadelsirap / 0,5 dl date syrup 

2,5 dl mjölk / 2,5 dl milk 

100 gram kvarg / 100 gram quark 

1 krm salt / A pinch of salt 

0,5 msk chiafrön / 0,5 tbsp chia seeds 

50 gram färsk jäst / 50 gram fresh yeast 

(1 ägg att pensla) / (1 egg)

Instruktioner: / Directions: 

1. Smula jästen i en bunke och ställ åt sidan. Värm mjölken i en kastrull till fingertemperatur och blanda ihop med jästen tills den löst upp sig. / Crumble the yeast in a bowl and put aside. Heat the milk to finger-temperature and stir it together with the yeast. 

2. Tillsätt honung, dadelsirap, salt, kardemumma, chiafrön och kvarg och rör runt noga. / Add honey, date syrup, salt, cardamom, chia seeds and quark and stir well.  

3. Tillsätt lite mjöl i taget under omrörning tills degen börjar kunna lossna från kanterna. (Du kan behöva mer mjöl när du sedan formar bullarna). Låt jäsa i 1 timme under en kökshandduk. / Add a little flour at a time and stir well until the dough come loose from the bowl. You might need some more flour when making the buns if the dough is a little sticky. Put a kitchen towel over the dough and leave it there for about an hour to “set”. 

4. Strö mjöl över bänken och skär upp degen i  lagom stora bitar. Mjöla händerna och knåda in mer mjöl i degen om det behövs. Forma bullarna som ni vill ha dem och pensla med ett lättvispat ägg innan de gräddas i ugnen. Grädda på 225 grader varmluft i 7-9 minuter. / Sprinkle some flour on the countertop and cut the dough into ten pieces. Shape the buns and brush them with an egg (shake the egg in a jar and then brush it on). Bake in the oven at 225 degrees celsius for about 7-9 minutes. 

Nyttig semla_hlsofreakblog1

Näringsvärde för en bulle av tio: / Nutrition for one bun out of ten: 

210 kcal / 210 calories 

41 gram kolhydrater / 41 gram carbs 

9 gram protein / 9 gram protein

1 gram fett / 1 gram fat 

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats